Weboldal címe
...ahol a mama programján vehet részt a baba...​


Édesanya vagy?

  • Gyötör az állandó lelkiismeretfurdalás?
  • Fürdesz a kételyekben és bizonytalanságban, hogy elég jól csinálod-e, amit csinálsz?
  •  Minduntalan hasonlítgatod magad másokhoz, akik persze jobb anyák, mint te?
  • Nem tudsz bűntudat nélkül elmenni sportolni, kávézni a barátnőiddel, vagy egyszerűen csak egyedül lenni egy kicsit?
  • Nem tudod megbocsátani magadnak, amikor úgy érzed, hibáztál?
  • Nem akarod úgy csinálni, mint a te anyukád vagy apukád?


Az anyaság nem teljesítménytúra - hanem önismereti út, a valódi felnőtté válás folyamata. Minél inkább hajlandó vagy a „teljesítményt” elengedni, annál jobban érzed magad, s ez beragyogja a családod többi tagját is.

Ebben tudok segíteni én, és a többi édesanya, a biztonságot jelentő többi nő. Nem „jó anyává” kell válnod, hanem kiegyensúlyozott, boldog, önmagával elégedett, belülről irányított anyává.


Az 5 alkalom során a ti konkrét kérdéseitek és problémátok mentén haladunk. Megmutatom, hogyan tudjuk mi, nők támogatni, és nem elbizonytalanítani egymást. Úgy kapsz választ a kérdéseidre, s találod meg a saját megoldásodat a problémáidra, hogy nem adunk egymásnak konkrét tanácsot.


Kiknek ajánlom?

Édesanyáknak, kicsi, vagy nagy gyerekkel, akik tudják, hogy anyai mivoltuk inkább egy önismereti út, mint teljesítménytúra. Ezen az úton indulunk el, remélve, hogy konkrét problémák is megoldódnak, konkrét kérdésekre kapunk választ. Akik szeretnék jobban elfogadni magukat, megbocsátani, ha hibáznak, hogy aztán ezt gyermekeiknek is oda tudják majd adni. Akik kíváncsiak arra, hogyan tudunk mi nők, anyák segíteni egymásnak anélkül, hogy versenyre kelnénk, és még nagyobb bizonytalanságba taszítanánk egymást.

A csoport nem helyettesíti az egyéni terápiát.

Milyen mélyre megyünk?

Egy csoportban sokféle módon lehet részt venni. Mindenki annyit tesz bele, amennyivel ő komfortosan érzi magát. A kontroll mindig a résztvevőké. Az is igaz, minél többet tesz bele valaki, annál többet is tud kivenni.

Mi a tematika?

Elég régóta, és elég sok édesanyával dolgozom együtt, látom, melyek a „tipikus”, vagy leggyakrabban előforduló problémák, dilemmák az életükben. Ha akarnék, fel tudnék állítani ez alapján egy tematikát. Mégis inkább a jelenlévők, a csoport véletlenszerű (vagy mégsem?) összetételére bízom a dolgot. Azzal foglalkozunk, ami titket érdekel. A ti problémáitokra, kérdéseitekre keressük a választ, a megoldást.

Hogy néz ki egy alkalom?

Minden alkalommal, egy, vagy két résztvevő konkrét kérdésével, dilemmájával foglalkozunk egy meghatározott módszertan alapján. Nem konkrét tanácsokkal, hanem inkább kérdésekkel igyekszünk abban támogatni egymást, hogy mindenki találja meg a saját megoldását az adott problémára. Ha elég nyitott vagy, legalább annyit tanulhatsz más dilemmájából, mint a sajátodból.


Mit csinálok addig a gyermekemmel?

A helyszínen a szomszéd szobában működik a Csupacsiga Játszókuckó. Itt szakképzett dadusok várják a csemetéket. Az eddigi tapasztalat azt bizonyítja, hogy a gyerekek nagyon jól eljátszanak (sokkal jobban, mint azt az anyukák előtte gondolják :-) Ha bizonytalankodsz, tegyél egy próbát a kurzus előtt a Csupacsigában, hogy miként fogadja  ezt a gyermeked. A program során, ha a kislányodnak, kisfiadnak mégis hiányzol, és eltörik nála  a mécses, akkor beviszik a dadusok hozzád, hogy megnyugodjon.  A gyermekfelügyelet díja 800 Ft /óra.

Egészen kicsi babát, aki még hordozóban van, pár hónapos, behozhatsz, van kiságy a, hová beteheted. Az a fontos, hogy ne zavarjon sem téged, sem a többieket. Minden anyuka maga tudja, hogy az ő babája milyen. Igényli-e, hogy folyamatosan fogják, ringassák, beszéljenek hozzá, vagy elég neki a biztonságot nyújtó közelség. Ha bizonytalan vagy ebben vagy  a gyermekfelügyelet kérdésben, nyugodtan telefonálj, így jobban meg tudjuk beszélni az eddigi tapasztalatokat, lehetőségeket: 20/217-9055

Ha pedig meg tudod oldani, hogy otthon vigyázzanak a gyermekedre, akkor mindeképp javasoljuk, hogy előre add le az időpontokat akár több segítődnek is, nagymamának, nagypapának, hogy előre tudják, milyen napokon kell esetleg beugraniuk, ha az apuka nem ér haza időben :-)

Ki tartja a programot?

Pethő Orsolya, pszichológus, a Kölyökszervíz és az Anyaszervíz oldal szerzője. 


A workshop zárt csoportban, 5 egymásra épülő 2 órás alkalomból áll.


Következő csoportot pénteken délutánonként tartjuk, hogy  a dolgozó mamik is tudjanak jönni :-)


Időpontok: 2017. október 13., 27.,  november 10.,  24., december 8.

Minden alkalommal péntekenként 17.00-19.00 óráig


Részvételi díj: Összesen: 25.000,- Ft.

Az összeg felét, 12.500,- Ft-ot a jelentkezés visszaigazolását követően kell befizetni a megadott számlaszámra, a fennmaradó összeget pedig a helyszínen készpénzben.

Barátnős kedvezmény: ha ketten jöttök, akkor mindketten 2000,- Ft kedvezményt kaptok!

(Mivel zárt csoportról van szó, az alkalmak egymásra épülnek, "házi feladatok" is vannak, ezért nem lehet  csak egy alalomra becsatlakozni.)

A foglalkozást kellemes környezeteben, kávé, tea, rágcsa mellett tartjuk, jó hangulatban, oldott közegben tudsz töltekezni!

A csoport létszáma korlátozott, maximum 12 fő tud részt venni, ezért a jelentkezési sorrendet tudjuk figyelembe venni a létszámnál.

Ha bármilyen kérdésed lenne  a programmal kapcsolatban, itt gtudsz elérni minket: 20/217-9055

Ha szeretnél részt venni, az alábbi űrlapom tudsz jelentkezni:

Páros kedvezmény esetén kitöltendő
Az űrlapot sikeresen elküldted! (Az űrlap kitöltése után egy automatikus választ kapsz. Ha 1-2 napon belül nem kapnál e-mail ben megerősítő visszaigazolást, akkor mindenképpen jelezd ezt a tusarokestornacipo@gmai.com címen! )


Anyaszerviz
- a több, mint önismereti csoport

"Jó volt, hogy a csoportban mind más élethelyzetben és problémában voltunk, mégis ugyanoda jutottunk, hogy mi a megoldandó feladat. Segített máshogy ránézni az adott helyzetre, hogy a megoldást is meglássam, ne csak nehézséget. 

jó kezekben tudhattam Bíborkát, amíg én szervízelődtem. Arra a két órára nem hiányoztam Neki sem én, sem a legkedvesebb plüssállat, sőt, még a cumi sem. Hogy miért? Mert én nyugodt voltam, hogy jó helyen van, Ő pedig jól érezte magát a többi gyerkőc és a sok új játék között. Máskor is jövünk! :-) "

(Márti)

Pethő Orsolya írása arról a kihívásról, hogy mit is jelent szülőnek lenni...

A nem alvás, a 10 cm vágás a bikini alatt,  vagy a tolófájások (kinek mi jutott), az egyre növekvő súly, és hangosodó bőgés, kakis pelenka hegyek, pofátlan megjegyzések – ezek elhanyagolható semmiségek ahhoz képest, amilyen extra kemény önismereti alagút szülőnek lenni. Az ember azt gondolná – mert így lenne logikus – hogy először felnőtté válunk, és aztán lesznek gyerekeink. De nem így történik, valahol mindannyian leányanyák vagyunk, s a felnőtté érés folyamata párhuzamosan zajlik a gyerek fejlődésével. Néhány pokolian nehéz szembenéznivalót tartogatva.

1.számú kihívás: Az egyik kőkemény mellbevágó élmény, hogy létezik egy kis lény, aki tényleg úgy ahogy vagy, szeret. És szüksége van rád. Mindenestül. Sokunknak ez az első élménye a feltétel nélküli szeretetről, kevesen vannak azon szerencsések, akiket pont úgy szerettek, ahogy az nekik jó volt. És erre itt ez a kis ember, akinek pont rád van szüksége, minden jó és rossz tulajdonságoddal együtt. Azt hiszem, ez felhívás arra, hogy végre elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Nem semmi.

2.számú kihívás: Amikor először szembesülünk azzal, hogy anyánk/apánk szavai, mondatai hangzanak el szó szerint, szakasztott ugyanazzal a hanglejtéssel a szánkból. Vagy a tetteinkben érjük utól őket, és rájövünk, hogy ez nem tetszik. Oké, akkor erőből az ellenkezőjét teszem. Ha engem kemény kézzel fogtak, akkor minden szabadságot meg akarok adni a gyerekemnek. Ha nem figyeltek rám, akkor minden percemet igyekszem rááldozni.De az igazság az, amíg a szülői minta és annak ellenkezője között csapódunk, még nem nőttünk fel. Még szüleink árnyékában élünk, mindegy, hogy az automatizmusokat követve, vagy azzal dacolva működünk. A szabadság akkor kezdődik, amikor látjuk, hogy nem csak két alternatíva létezik. Ez már valódi választás. Nem kisebb kérdéseket kell feltennünk magunknak, mint: Mi ebből tényleg az enyém? Ki is vagyok én igazából?

3.számú kihívás: eséllyel választottunk valakit párnak, aki kiköpött mása az ellenkező nemű szülőnknek. Vagy épp az ellenkezője. És akkor megint ott tartunk, mint feljebb. Így aztán nyomogat is mindenféle gombot rajtunk. Remek lehetőséget kaptunk így, hogy néhány epizódot újrajátsszunk szüleink életéből, a gyerekkorunkból. Itt az idő megbontani az elavult kört, és ha néhány feleslegesnek tűnő kanyarral is, de új viselkedési mintákat kialakítani. A komoly kérdés: Hogyan oldom meg én ezeket a helyzeteket? Hogyan akarok én élni?

4.számú kihívás: Ha eddig gondoltál magadról valamit, most kiderül, hogy az csak egy langyos, elnagyolt kép volt ahhoz képest, amit megláthatsz a tükörben, szülőként. Mindkét szélsőség egyszerre jelenik meg: kiderül, mennyivel erősebb, jobb, lágyabb, csodálatosabb ember vagy, mint képzelted. Viszont napvilágot lát a legrosszabb arcod is, amit eddig úgyahogy magad elől eltitkoltál: egy szörnyszülött, egy boszorka, egy elviselhetetlen, gyerekes idióta, aki néha annyira viselkedik tudatosan, mint egy amőba. Na ezt tessék kérem integrálni!

5.számú kihívás: Minta lettél. Itt van valaki, aki mindent rólad majmol. Nem csak a hangulatodat tükrözi vissza tökéletes pontossággal, és szinte gyorsabban, mint ahogy te magad tudomást szereznél róla, hanem azokat a tulajdonságaidat is megláthatod benne, amelyektől már nagyon régen megszabadulnál. Kemény idők: itt a vissza nem térő alkalom. S most már nem csak magad miatt.

+ 1 kihívás: amit eddig a szőnyeg alá söpörtél, úgy tör elő, mintha még egy percet sem foglalkoztál volna vele. Azt gondolod, hogy megannyi övizsgálat, önismereti tréning, ilyen-olyan önsegítő könyvek, öncsiszolgatás után már egy-két dolgon túl vagy? Fityiszt. Minden lerakottnak hitt nünükéd úgy tör újra elő, mint a gejzír, még sosem tapasztalt erővel. Úgyhogy kössük fel a gatyánkat, nincs mese, felnőtté kell válni.

...hogy mélyebben megismerd azokta  a  terheket, amelyek minden anyatársad hátán ott csücsülnek, arra várva, hogy letegyék őket....
...hogy mélyebben megismerd azokta a terheket, amelyek minden anyatársad hátán ott csücsülnek, arra várva, hogy letegyék őket....