Weboldal címe
...ahol a mama programján vehet részt a baba...​

Háztűzőrző 

Párkapcsolat, család, nevelés, avagy hogyan teremtsük és őrizzük meg  a családi harmóniát?

Bodó Katalin családterapeuta "családmegőrző" programsorozata


                                                                                    ...ahol kérdezhetsz, de nem muszáj beszélned.....

...Senki sem úszhatja meg, hogy a sárkány lenyelje. Végig kell csinálni, amíg a sárkány ki nem köpi...:-) Valami ilyesmit mondott Pál Feri atya arra vonatkozóan, hogy kívétel nélkül mindegyikünkkel szembe jönnek azok  a feladatok, amiket a párkapcsolat, házasság hoz magával. Ha valaki kivágja magát bicskájával  a sárkány torkából, azt jelenti feladta. Aki végig csinálja, a következő "próbatételekkel" viszont biztosan szembe találja magát:


Mikor ajánlott Neked ez a program?


 • Ha bizonytalan vagy a gyermeknevelési kérdésekben, és már az összes szakkönyven átrágtad magadat, mégsem változnak a dolgok
 • Unod, hogy állandó bűntudatod van valami miatt, ami nem úgy megy, ahogy szeretnéd
 • Többre vágysz, mint arra, hogy a játszótéren kiadd magadból a problémáidat
 • Szeretnéd rendszerben látni az összefüggéseket
 • Te is úgy érzed, hogy nem lehet minden kérdésre, problémára ugyanazt a sémát, egymondatos bölcsességet ráhúzni megoldásként
 • Nem ötletszerűen, hanem tudatosan szeretnéd a gyermekedet nevelni, vállalva, hogy lehetséges, hogy neked kell alamiben változni


A családterapeuta az a személy, aki a leggyakorlatiasabban közelíti meg azt, hogy hogyan működik jól és rosszul egy család, aki, nem kategóriákban, elvekben, sablonokban gondolkodik, hanem megláttatja velünk az összefüggéseket. 

A család egy rendszer. Ezért rendszerben érdemes róla gondolkodni.

Mindent magadra veszel? Azt sulykolja az összes könyv, hogy az anyából fakad minden, és ez neked már túl nagy bűntudatot kelt, és nyomaszt? De hát a gyereknek apja is van, meg saját kis hozott személyisége! Akkor nézd meg rendszerben a problémádat: szorong a gyereked. Persze, mert te is szorongsz, ne szorongjál! Hangzik a bölcs válasz. Mintha az olyan könnyű lenne. De miért is szorongsz? Nincs minden rendben köztetek a férjeddel, semmit nem tudsz vele megbeszélni? Valamiért nem működik a kommunikáció ...de miért ..Vagy mindig is szorongós voltál, már a férjed előtt is …? Lehet, hogy a gyermeked ilyen típusú?

És máris teljesen más módon, a problémád gyökerén keresztül indulsz el a megoldás felé vezető úton.

Vagy: Állandóan nyafog a gyereked?

Lehet, hogy meglepő módon, de eljutsz a rendszerben gondolkodással esetleg oda, hogy nem az ötödik gyereknevelési könyvet kell elolvasnod a probléma kezeléséhez, hanem kiderül akár az, hogy túlfélted  a gyermekedet. De mért félted túl? Talán azt a biztonságot akarod megadni neki, amit te nem kaptál meg? Miért nem kaptad meg? Hogyan teremtheted meg magadnak…? És az is lehet, hogy teljesen más derül ki :-)

Amit a gyermeken látsz, tünet. Tünete egy rendszernek, amiben te, a férjed, a gyermeked testvérei, a nagyszülők is benne vannak. Csak akkor tudsz előre lépni, ha a gyermeked által tartott tükörben magadat, a férjedet, az anyádat és apádat és mindenkit, akit kell megvizsgálsz, és átlátod a működésetek mozgatórugóit.


Ezeket a dolgokat nem lehet receptszerűen egymondatos napi bölcsességgel megoldani, mert minden gyerek más, és minden szülő más „hátizsákkal” érkezik meg a választott családjába.

Ezeket az utakat azért nem ismeri a legtöbb szülő, mert sajnos csak akkor vezetik őket végig rajta, amikor egy probléma már nagyon akkut, és el kell menniük egy szakértőhöz. 


A HÁZTŰZŐRZŐ ezért segíthet azoknak a szülőknek, akik nem vészhelyzetben akarnak tüzet oltani, akik nem instant megoldásokat keresnek, akik szeretnének és képesek túllátni a tüneten, akik hajlandóak is tenni egy ügyért, akik nem kifogásokat, hanem megoldásokat keresnek.


Ez a felfedező út  segít abban is, hogy végre ne érezd állandóan, hogy "még mindig nem vagyok elég jó szülő", mert végre rálátást kapsz arra, hogy mivel nem egyedül élsz egy családban, nem lehet minden a te sarad...


Ezeken az interaktív előadásokon lehetőséged van arra is, hogy a saját kérdésedet is feltedd a szakértőnek, de csak, ha te akarod. Ha úgy kényelmes neked, akkor csak figyelsz, és hallgatsz. Itt az a jó, hogy úgy juthatsz értékes információhoz, hogy nem kell hozzá kitárulkoznod, elég, ha a nyitottságodat hozod :-)


Örök kérdések  gyermek születése után

Következő alkalom:2016. január 20. szerda, 10-11.30-ig:


 Testvér érkezik!


 • Kisterstvér érkezik, hogy készítsem fel a nagyobbat?
 • Kiküszöbölhető lehet-e a trónfosztás érzés a nagyobbnál?
 • Hogyan tegyek igazságot a testvérek konfliktusában?
 • Meddig hagyjam őket, hogy maguk rendezzék a vitáikat? Mikor szóljak bele?
 • Hogyan kezeljem, ha teljesen más típusúak a gyermekeim?
 • Hogyan kezeljem, ha nincsen testvér, és a többi gyerekre féltékeny az enyém, ha bárkivel kedveskedek?
 • Lehetséges mindkét gyereket azonosan szeretni? 
 • Mi van akkor, amikor a két szülő viselkedik a máshogyan a gyerekekkel?
 • Anya-lánya, apa-lánya, anya-fia, apa-fia kapcsolatok nehézségei 


Szeretettel várunk a programra! Ha szeretnél részt venni, az alábbi űrlapon tudsz regisztrálni. A program megnevezéséhez a címet írd be, amire jönnél. Az eőadás során be is hozhatod a gyermekedet, de a játszókuckóban is szívesen vigyázunk rá.


Az interaktív előadást vezeti: Bodó Katalin, családterapeuta

​Részvételi díj: 1000,- Ft/ alkalom


Regisztrálok:

Bodó Katalin
Bodó Katalin
Köazönjük a jelentkezésedet! (Az űrlap kitöltése után egy automatikus választ kapsz. Ha 1-2 napon belül nem kapnál e-mail ben megerősítő visszaigazolást, akkor mindenképpen jelezd ezt a tusarokestornacipo@gmai.com címen! )