Weboldal címe
...ahol a mama programján vehet részt a baba...​

Kölyökszerviz játékkártyák  - játékok nevelési problémákra

"A gyerekek többek között azért játszanak, hogy kiadják magukból a napközben felgyülemlett feszültséget, feldolgozzák a bonyolult érzelmi élményeiket. Ha nincs módjuk a felszabadult játékra, engedetlenek, hisztisek, szorongóak lesznek. Az érzelmek feldolgozására nem alkalmasak a „jól nevelt” játékok. Azonban minden jöhet, ami hangos, sok öleléssel, kacagással, rohangálással jár."

Pethő Orsolya, pszichológus

  • Alig tudod rávenni, hogy mosson végre fogat?

  • Hisztizik, nem tudod, hogyan csillapítsd le?

  • Szorong, rosszul alszik, félénk?

  • Féltékeny a testvérére?


Egy családlátogatás alkalmával előkerültek a Kölyök Serviz játékkártyák. Az addig intelligensen építő, társasozó gyerekek felpörögtek. A hangulat fergeteges volt. Anya és két fia a padlón hemperegtek, kacagtak. De ez még semmi. Az addig füle botját sem mozgató macska (jé, van itt egy macska is?) és az ablakon unottan kifelé bámuló yorkshire terrier is beindult. Kergetőztek, hülyéskedtek, ők is játszani kezdtek. A lakás energetikája határozottan megváltozott. Azóta tudom, hogy a jó játék az, amire a yorkshire terrier is beizgul!​

A Kölyök Szerviz kártyákon szereplő játékokat garantáltan élvezni fogod, SŐT!


"Milyen problémákra valók kártyák?
 
Nehéz lenne mindent felsorolni, mert szinte mindenféle gondra lehet találni a pakliban megoldást, de összesen 9 téma köré csoportosítottam a játékokat. Ezek között ott van a hiszti, és dührohamok, az engedetlenség, a különböző szorongások, de az is talál játékokat, aki a testvérek közti kapcsolatot szeretné javítani. Alternatívák is vannak, olyan, mint egy receptkönyv. Miután a problémák összefüggenek egymással, bátran lehet kísérletezni.


Milyen korú gyerekeknek szántad?
 
Főként az óvodáskorúaknak valóak ezek a játékok, jó részük előtte 1-2 évvel már élvezetesek, és kitarthatnak a kisiskoláskor végéig. Ezek különösebb eszközt nem igénylő, sok öleléssel, hancúrozással, hülyéskedéssel járó játékok. Pont olyanok, amelyek a leginkább alkalmasak a feszültség leadására, és valamely érzelem feldolgozására.
 
Például, ha a hisztikkel van gondom, soknak, intenzívnek találom, vagy egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni, a közös játékidőkben a hisztihez kapcsolódó játékok közül javaslok egyet-egyet, és figyelem, melyik tetszik a gyerekemnek. Ezek olyan tevékenységek, amelyek a harag feldolgozására alkalmasak. Onnan tudom, hogy a gyerekemnek tetszik egy játék, hogy látom rajta, hogy élvezi, és újra és újra kéri, hogy játsszuk. Akár minden nap töltsünk ezzel időt – hasonlóan működik, mint a vitamin: nem elég egyszer bevenni, folyamatos feltöltésre van szükség.


Hogy működik? Ha a gyerekem nem akar fogat mosni és hisztizik, akkor inkább játsszak vele és ettől megoldódik a probléma?
 
Nem, inkább megelőzésként, vagy hosszú távú megoldásként érdemes tekinteni ezekre a játékokra. Ha azt tapasztalom, hogy a gyerekem agresszívebb, vagy ellenkezősebb, és nem tudok mit kezdeni a dologgal, akkor akár napi rendszerességgel ezekhez a problémákhoz tartozó játékokat javaslok a közös időnkben. Ha esténként nehezen alszik el, fél, akkor pedig a szorongásoldó játékok közül válasszunk. Nyugodtan bízzuk rá magunkat a gyerekünkre, ha tetszik neki egy játék, az azért van, mert dolga van vele. Újra és újra fogja kérni azokat, amelyekről érzi, hogy jót tesznek neki.
 

Kiknek ajánlod a kártyákat?
 
Valójában bárkinek, de persze nincs olyan dolog, ami mindenkinek jó. Kizáró okok lehetnek inkább. Aki szerint a gyerekek játéka csendben és visszafogottan zajlik, akik szerint az érzelmek felesleges mellékhatásai az életnek, és nincs velük dolgunk, pláne a gyerekeknek, akik szerint a gyerekeket csak fegyelmezni kell, azoknak nem sokat segítenek a kártyák. Akik viszont belátják, hogy a játék az egyik legjobb eszköz arra, hogy kapcsolatot teremtsünk egymással, és ha már így alakult a szülővel való bensőséges viszony alkalmas arra, hogy egy gyerek minden sérelmét, bánatát, frusztrációját kiadja, s ha erre rendszeresen van módja, a gyerek jó lesz és jól lesz – nos, ők sok ötletet kapnak a kártyákból. "

 Antal-Ferencz Ildikó riportja a Mandiner oldalán

A játékok között minden nevelési problémára találsz megoldást.


Gyere el a workshopra, ismerd meg a Kölyök Szerviz játékok lényegét, kérdezz, és vidd haza a legjobb gyereknevelő játékgyűjteményt.


http://www.kolyokszerviz.hu/shop/index.html


A programot vezeti: Pethő Orsolya, pszichológus, a Kölyökszerviz játékkártyák kidoolgozója  

Anyaszerviz , Kölyökszerviz


Időpont: 2017. május 31.  10.00-12.00-ig

Részvételi díj: ingyenes, de jelentkezéshez kötött


A program ideje alatt gyermekfelügyelet vehető igénybe, a legkisebbeket be is lehet hozni  aprogramra, ahol játszószőnyeg várja őket


​Jelentkezem a programra:

Írd ide a program címét
Ez egy automatikus válasz. Ha 1-2 napon belül nem kapsz e-mailben visszaigazolást, akkor keress bennünket mindenképp! Köszönjük!
Pethő Orsolya, pszichológus
Pethő Orsolya, pszichológus