Weboldal címe
...ahol a mama programján vehet részt a baba...​

Mindfulness - az éber figyelmen alapuló stressz-csökkentés gyerekeknek


Bár a mindfulness nehezen lefordítható magyarra, egy példa segítségével azonban könnyen megérthetjük:


Tegyük fel, hogy egy hétköznap este csak egy gyors szendvics vacsorához van kedvünk. Amikor esszük a szendvicsünket, egyszerűen csak tudatában vagyunk annak a puszta ténynek, hogy eszünk. Közben lehet, hogy olvasunk valamit, TV-t nézünk, beszélgetünk, vagy éppen mind a hármat egyszerre csináljuk. A figyelmünk elenyésző részét fordítjuk magára az evésre, épp csak annyira, hogy bekerüljön a szánkba a falat, megrágjuk, és lenyeljük.

Éber figyelem gyakorlása esetén viszont aktívan figyelünk az étkezés élményére, arra, hogy milyen érzések, érzelmek jönnek felszínre bennünk, miközben elfogyasztjuk a szendvicsünket.

Ez persze egy rendkívül egyszerű példa, de mindennap számos olyan pillanatunk van, amikor a gondolataink ezer fele járnak, és dühöt, sóvárgást, depressziót, önsajnálatot, bosszúvágyat vagy más hasonló érzelmet generálnak. Ezek a gondolatok legtöbbször a múltról vagy a jövőről szólnak.
A múlt már nem létezik, a jövő pedig csak fantázia, amíg az meg nem történik. A jelen pillanat az, amit úgy tűnik, a leginkább kerülünk.

Ezt az éber jelenléttel foglalkozó programsorozatot kifejezetten gyerekeknek szánjuk.

Miért van a gyerekeknek szükségük a tudatos jelenlétre?


A tudatos jelenlét gyakorlásán keresztül a gyerekek megtanulják, hogyan álljanak le egy pillanatra, hogy figyeljék meg, hogy abban a pillanatban mire van szükségük. Ez biztosítja számukra, hogy kilépjenek az automata viselkedésmódból, és észrevegyék a mozgatórugókat, amik működtetik őket. Megtanulják irányítani a figyelmüket – nagyon finoman – mindarra, amit éppen csinálnak.


Milyen gyermekek számára hasznos a tudatos jelenlét gyakorlása? 


Öt évnél idősebb gyermekek számára, akik le akarják csendesíteni a fejükben cikázó gondolatokat, akik meg akarják ismerni és érteni érzelmeiket és javítani akarnak összpontosítási képességükön. Azokat a gyermekeket is segíti, akiknek alacsony az önértékelésük, és szükségük van arra a megerősítésre, hogy az rendben van, ha saját maguk szeretnének lenni. Sok gyermek végletesen bizonytalan, mondván, ők nem elég jók vagy menők. Aggódnak, és a sérült önképüket úgy leplezik, hogy vagy teljesen visszahúzódnak, vagy magukra irányítják a figyelmet, vagy keresik mások kegyeit, vagy teljesen önzők, vagy basáskodnak, vagy megjátsszák a keményet. Olyan magatartási mintákba merevednek, amelyek károsak számukra.

Mit nyerhetnek a gyermekek ezzel a tanfolyammal?


 • javul az összpontosítási képességük
 • megnő az önértékelésük
 • elhiszik, hogy úgy jók, ahogyan vannak
 • magabiztosabbak lesznek
 • kiegyensúlyozottan viselkednek
 • megértik saját maguk és mások működését
 • oldódik a szorongásuk
 • csökkennek az érzelmi kirohanások


"A tudatos jelenlét nem terápia, de abban az értelemben terápiás értékű lehet, hogy másféle megközelítést ad olyan nagyon is valós problémákra, mint érzelmi viharok, vagy kényszeres azonnali reakció a legkisebb kiváltó okra, vagy gondolatra.”

(Részlet Eline Snel Ülj figyelmesen, mint a béka című hamarosan megjelenő könyvéből)


A tanfolyam 8, egyenként 45 perces játékos relaxációs, meditációs, vizualizációs gyakorlatokból álló, egymásra épülő foglalkozásból épül fel. 

Foglakozások:

 1. figyelemirányítás, légzésfigyelés
 2. fejünkből a testünkbe (testpásztázás és légzésfigyelés)
 3. érzelmek (megnevezés, tudatosítás)
 4. testi tünetek és az érzelmek összekapcsolása
 5. kedvesnek lenni jó
 6. vágy, türelem (+kívánságfa)
 7. gondolatok megfigyelése
 8. aggodalmak elengedése, elalvás

A tanfolyamot vezeti: Basa Ágnes


Részletek:

A 8 alkalmas kurzus ára: 14.500,- Ft

A csoport min. 8 fővel indul, max. létszám: 12 fő

Kezdés 2015. november 13. péntek 17 óra


Ha szeretnéd, hogy gyermeked részt vegyen a tanfolyamon, az alábbi űrlapon tudsz jelentkezni:

Írd ide a program címét
Ez egy automatikus válasz. Ha 1-2 napon belül nem kapsz e-mailben visszaigazolást, akkor keress bennünket mindenképp! Köszönjük!
Ha szeretnél a tanfolyam előtt tájékozódni erről az új módszerről, szeretettel várunk a könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésre, ahol a trénerrel is megismerkedhetsz és kérdéseket tehetsz fel.
Ha szeretnél a tanfolyam előtt tájékozódni erről az új módszerről, szeretettel várunk a könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésre, ahol a trénerrel is megismerkedhetsz és kérdéseket tehetsz fel.